Prezentarea pachetelor educaționale ERIS România / Vântul și valurile

Formatori: Roxana Zus – Facultatea de Fizică a Universității din București / Noel-Mircea Zus – Universitatea Maritimă Constanța

Timp alocat: 1h30min

Scopul atelierului: Atelierul va prezenta proiectul ERIS – Exploitation of Research Results in School Practice și pachetele educaționale dezvoltate de Facultatea de Fizică a Universității din București: “Particulele elementare și forțele fundamentale; Vântul și valurile; Schimbăm date – localizăm cutremure; Vremea – un joc între presiune și temperatură; Coordonate geografice și hărți digitale”. Principala parte a atelierului va fi dedicată pachetului ,,Vântul și valurile”, pachet care propune investigarea relației dintre direcția și viteza vântului și formarea valurilor, bazându-se pe noțiuni elementare de mecanica fluidelor și folosind fotografii din satelit pentru determinarea caracteristicilor de propagare a undelor și apariția eroziunii țărmului.

Publicul țintă: profesori de fizică, geografie, matematică și informatică – gimnaziu și liceu.

Teme abordate în cadrul atelierului: presiune atmosferică, informații meteorologice și mișcarea maselor de aer,  prognoza meteo, mecanismul de formare a valurilor de vânt, oceanografie, harți digitale / satelit, eroziunea țărmului.

Descriere atelier, rezumat: Atelierul va debuta cu o scurtă prezentare a proiectului ERIS – Exploitation of Research Results in School Practice și a pachetelor educaționale dezvoltate de Facultatea de Fizica a Universității din București: “Particulele elementare și forțele fundamentale; Vântul și valurile; Schimbăm date – localizăm cutremure; Vremea – un joc între presiune și temperatură; Coordonate geografice și hărți digitale”, urmată de descrierea detaliată a pachetului educațional ,,Vântul și valurile”, cu aplicații. Pachetul „Vântul și valurile” le propune elevilor din învățământul secundar să investigheze relația dintre direcția și viteza vântului și formarea valurilor. Sunt recapitulate noțiuni despre caracteristicile curenților de aer și ale vântului, accentuându-se factorii relevanți pentru generarea valurilor. Caracterizarea valurilor de vânt, adaptată pentru fiecare nivel de studiu (gimnazial sau liceal), este prezentată detaliat. În timpul atelierului, folosind date online disponibile gratuit pe diferite site-uri web ce oferă informații meteorologice, participanții vor putea face predicții legate de formarea și caracteristicile valurilor de vânt și ulterior le vor compara cu date reale. Pot investiga înălțimea valurilor în funcție de viteza vântului, direcția frontului de undă al valurilor, ținând cont de caracteristicele specifice zonei geografice, curenților marini etc.